Svealandskustdagen 2023 och kontaktombudsmöte

Årets Svealandskustdagen genomfördes den 8 maj 2023 och gav möjligheter att lyssna till de fyra forskare som bidragit till artiklar i rapporten.

Rapporten Svealandskusten ges ut Ärligen och sammanfattar miljötillstÄndet i kustvattnen frÄn DalÀlvens mynning till BrÄviken.

Förbundets nye ordförande Harry Bouveng hÀlsade vÀlkommen och sedan fortsatte Jakob Walve, miljöanalysfunktionen vid Stockholms universitet, att berÀtta om tillstÄndet lÀngs Svealandskusten och resultat frÄn förbundets mÀtprogram.

NÀsta talare var Jonas Edlund, ekologkonsult pÄ Litoralis Natur. Han redovisade sitt arbete som handlade om ovÀntat stora ÄlgrÀsÀngar i Stockholms skÀrgÄrd.

Cecilia Wibjörn, vattenförvaltare pÄ SkÀrgÄrdsstiftelsen, berÀttade sedan om ett projekt om att sÀtta ut bojar i populÀra vikar för att undvika ankringsskador i havets Àngar.

Sista talare under förmiddagen var Gustaf Almqvist, projektledare pÄ fiskefunktionen pÄ LÀnsstyrelsen i Stockholm. Han tog upp det aktuella Àmnet om vad som har hÀnt med strömmingen i Stockholms skÀrgÄrd och om att den har radikalt minskat i antal.

Kontaktombudsmöte
PÄ eftermiddag var det kontaktombudsmöte med möjlighet för medlemmarnas kontaktombud att trÀffas och dela erfarenheter. Johannes Sandberg, vattensamordnare i NorrtÀlje kommun och medlem i förbundets beredningsgrupp redovisade en enkÀt som gÄtt till kontaktombud om hur kontaktombuden tillsammans kan utveckla kontaktombudsmötena. FrÄgan diskuteras senare i grupper.

Gustaf Almqvist, Fiskefunktionen pĂ„ LĂ€nsstyrelsen i Stockholms lĂ€n fick en ny chans som talare. Han berĂ€ttade om Pilot Stockholms skĂ€rgĂ„rd – en gemensam resa mot en bĂ€ttre havsmiljö, som han projektleder.

DÀrefter talade Alexander StÄhle, som arbetar med stadsbyggnad pÄ SpaceScape. Han redogjorde för

en ekosystembaserad planeringsmodell för skÀrgÄrden. Modellen har anvÀnts pÄ NÀmdöomrÄdet i Stockholms skÀrgÄrd.

Dagen avslutades med workshops i grupper med tvÄ teman; ekobaserad planeringsmodell och hur framtida kontaktombudsmöten kan lÀggas upp.

NÀsta kontaktombudsmöte Àr den 5 december 2023.

Vi verkar för en bÀttre och mer hÄllbar framtid för Svealands kust. SKVVF har som syfte att till sina medlemmar tillhandahÄlla ett regionalt system för miljöövervakning av Svealands kustvatten.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
page

Kontakta oss

Besöksadress: ”Fatburen” SödermalmsallĂ©n 36, Stockholm

Telefon: 08 – 58 002 102 eller
076 – 50 22 02

Öppettider: Vardagar 08-17.00

Organisationsnummer:
802409-5195