Svealandskusten

Svealandskusten ges ut Ärligen och sammanfattar miljötillstÄndet i kustvattnen frÄn DalÀlvens mynning till BrÄviken. VÄr rapport för Är 2023 finns nu som digital utgÄva.

Vattnet i framför allt Stockholms mellanskÀrgÄrd blir allt klarare, med rekord pÄ sju meters siktdjup i somras. I mÄnga andra delar av kusten Àr trenden tyvÀrr den motsatta, med ett allt nÀringsrikare och grumligare vatten.

Detta visas i en artikel om de lĂ„nga tidsserier som utgör ryggraden i vĂ„r kunskap om Östersjön. I början av 1900-talet var siktdjupet ofta tio meter i öppet hav och pĂ„ sin höjd tvĂ„ meter i innerskĂ€rgĂ„rden. Avloppsrening och andra Ă„tgĂ€rder har sedan dess förbĂ€ttrat situationen i skĂ€rgĂ„rden, samtidigt som vattnet blivit grumligare i öppet hav.

Det framgÄr av rapporten Svealandskusten 2023. HÀr redovisas de samlade resultaten av Svealands kustvattenvÄrdsförbunds omfattande undersökningar av kustvattnen, tillsammans med artiklar frÄn andra aktörer i regionen.

Rapporten innehÄller bÄde resultat frÄn de undersökningar som bedrivs i Svealands kustvattenvÄrdsförbunds egen regi och artiklar frÄn andra aktörer i regionen.