År 2023 rapport

VÄr rapport för Är 2023 finns nu som digital utgÄva. 

Vattnet i framför allt Stockholms mellanskÀrgÄrd blir allt klarare, med rekord pÄ sju meters siktdjup i somras. I mÄnga andra delar av kusten Àr trenden tyvÀrr den motsatta, med ett allt nÀringsrikare och grumligare vatten.

Detta visas i en artikel om de lĂ„nga tidsserier som utgör ryggraden i vĂ„r kunskap om Östersjön. I början av 1900-talet var siktdjupet ofta tio meter i öppet hav och pĂ„ sin höjd tvĂ„ meter i innerskĂ€rgĂ„rden. Avloppsrening och andra Ă„tgĂ€rder har sedan dess förbĂ€ttrat situationen i skĂ€rgĂ„rden, samtidigt som vattnet blivit grumligare i öppet hav.

Det framgĂ„r av rapporten Svealandskusten 2023. HĂ€r redovisas de samlade resultaten av Svealands kustvattenvĂ„rdsförbunds omfattande undersökningar av kustvattnen, tillsammans med artiklar frĂ„n andra aktörer i regionen. Förbundets nordligaste medlemskommun Älvkarleby Ă€r i fokus, och samverkans-projektet Pilot Stockholms skĂ€rgĂ„rd presenteras.

Goda nyheter Àr att nyligen gjorda inventeringar visar att det finns en hel del ÄlgrÀs och flera mycket stora Àngar i Stockholms skÀrgÄrd. En annan artikel visar att fasta bojar i vÀlbesökta naturhamnar verkar ha god effekt för att skydda kÀnslig bottenvegetation mot ankringsskador. Mer dystert Àr att en Äterupprepad undersökning visar att förekomsten av strömming har minskat dramatiskt och att storspiggen har tagit över. Det bekrÀftar kustfiskarnas oro och Àr illavarslande för kustens ekosystem.

RAPPORTEN ges ut av Svealands kustvattenvÄrdsförbund, dÀr de flesta viktiga vattenvÄrdande organisationer i regionen ingÄr. Undersökningsverksamhet och rapportering leds av marin expertis frÄn Stockholms universitet.

BESTÄLL genom att fylla i formulĂ€ret under kontakt – hĂ€r.

LADDA NER OCH LÄS – hĂ€r.

KONTAKT
Jakob Walve, miljöanalys, 073-270 2963, jakob.walve@su.se

Rapporten finns Àven i tryckt utgÄva pÄ kansliet och delas ut till alla som kommer pÄ Ärsmötet och skickas till mottagare pÄ vÄr sÀndlista.

Utgiven av: Svealands kustvattenvÄrdsförbund www.skvvf.se © 2023