År 2021 rapport

VÄr rapport för Är 2021 finns nu som digital utgÄva. 

Trots att Äret 2020 som helhet blev rekordvarmt var ytvattentemperaturerna i juli förhÄllandevis lÄga. Den varma vintern gjorde dock avtryck i bottenvattentemperaturerna. Salthalten fortsÀtter öka lÀngs Svealandskusten och fosforhalterna ligger kvar pÄ en hög nivÄ. FörbÀttringar med minskande klorofyll och ökande siktdjup i Stockholms innerskÀrgÄrd kan kopplas till minskad tillgÄng pÄ kvÀve i motsvarande omrÄde.


År 2020 blev rekordvarmt i SMHIs mĂ€tningar. Årsmedeltemperaturen för Sverige blev den högsta som uppmĂ€tts sedan rikstĂ€ckande observationer inleddes omkring 1860. Efter en delvis rekordvarm juni följde en i allmĂ€nhet kylig eller mycket kylig juli innan vĂ€rmen Ă„terkom med besked i början av augusti. Temperaturen i ytvattnet vid förbundets mĂ€tningar var lite kallare vatten Ă€n normalt i juli och nĂ„got varmare Ă€n normalt i augusti, och sommaren som helhet förhĂ„llandevis normal.


Stora temperaturskillnader i skÀrgÄrden
Temperaturvariationen mellan olika delar av skĂ€rgĂ„rden Ă€r stor. Det kallaste vattnet hittar man ofta lĂ€ngst in i Saltsjön i Stockholm. Detta beror pĂ„ att MĂ€larens utflöde driver en utĂ„tgĂ„ende ström vilket skapar en motriktad, det vill sĂ€ga inĂ„tgĂ„ende, kall djupvattenström som kommer upp till ytan nĂ€rmast Stockholm. I juli 2020 var temperaturen i Saltsjön 14–15 grader, ungefĂ€r samma som i ytterskĂ€rgĂ„rden. Det varmaste vattnet Ă„terfinns i vissa skyddade vikar, som VĂ€rmdös inre vatten och de avsnörda vikarna vĂ€ster om NynĂ€shamn. HĂ€r var det drygt 21 grader i ytan i augusti 2020. Djupvattnet i de stora fjĂ€rdarna var tydligt varmare 2020 Ă€n normalt. Det hĂ€r har troligen med den varma vintern att göra, eftersom vattnet dĂ„ normalt kyls ner kraftigt och blandas om ner till stora djup. 

Utgiven av: Svealands kustvattenvÄrdsförbund www.skvvf.se © 2021